Granit nasıl oluşur?
Granit farklı bir madendir. Aynı zamanda değerli de bir mermer türü olarak dikkat çeken granit, birkaç minarelin bir araya gelerek önce kayalara sonrasında ise granit mermer türüne dönüşmesi ile oluşur. Jeoloji bilimine göre kayaçlar birkaç farklı türdedir. Üç çeşit olarak isimlendirilen kaya oluşum türleri arasında bizi ilgilendireni granit.
Kayaçların farklılıkları, onları bir araya getiren minerallerin farklı özelliklere sahip olmasından kaynaklanır. Püskürük kayaçlar kütleler magmatik kökenlidir. Birincil kütleler olarak değerlendirilen kayaçları tortul kayaçlar takip eder. Tortul kayaçlar da kütleler halindedir. Başkalaşım kayaçları ise graniti oluşturan metamorfik başkalaşım geçiren kütlelerdir. Mermer sanayisini ilgilendiren şey de budur. Püskürük kayaçlar ekseriyetle açık renk tonlarına sahiptirler ve %60 oranında potasyum içerirler. Kuvars karışımı oranı ise %30 civarında olabilir. İnce taneli granit en değerli granittir. Tuz ve biber karışımı olarak değerlendirilir, sert aynı zamanda dayanıklı olan granitlerin yapı malzemesi olarak kullanılması, ivedilik olmasından kaynaklanır.
Merdivenler için basamak, granit mermer türünden yapılır. Böylece hem çok daha düzgün ve sağlıklı, kalıcı merdiven basamaklarına sahip olabilirsiniz. Merdiven basamağı olarak değerlendirilebilen granit, aynı zamanda güzel sanatlar alanında heykelcilik sektöründe yapı malzemesi olarak kullanılan granitin basınç dayanım noktası da 1600 ile 2400 kg arasında. Güçlü bir maden olan granit bu nedenle de tercih edilmektedir. Granit içerisinde kuvars da bulunur. Feldispatla kuvars arasına dağılan siyah parçalar, mika pullar şeklinde donuk beyaz kümeler olabilir. Kristallerin kuvars özelliğinde olması, granitin çok daha değerli bir madene dönüşmesine neden olmaktadır.