Doğal taşların kullanılabildiği alanları arttırmak adına farklı işlemlerden geçen mermer, granit ve oniks taşları kumlama makinesinde daha dayanıklı bir yüzeye ulaşmaktadır. Kumlama makinesi taşların yüzeylerini düzenlerken kaygan olmasını engellemektedir. Kimi yer döşemeleri kaygan olup birçok insanın kendisine zarar vermesine neden olmaktadır.
Bu açıdan sağlıklı bir kullanıma sahip olan kumlanmış taş çeşitleri yer döşemelerinde rahatlıkla kullanılmaktadır. Kumlama makinesi ile birçok taşın yüzeyine işlenen pürüzler doğal kumların makine tarafından hızlı üflenmesi ile gerçekleşmektedir. Bu işlemler taşın yapısına göre değişiklik gösterse de kumlama makineleri günümüzde mermer atölyelerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Kumlama makinesi ile işlenen taşlar sadece yer döşemelerinde değil duvar kaplamalarında da kullanılmaktadır. Kumlama tekniği ile işlem gören taşların görünümlerinde yaşanan değişmeler birçok kişi tarafından beğenildiği için kumlanan taşlar ile iç mekan da ve dış cephe de kaplama ya da dekor amaçlı kullanılmaktadır.
Kumlama makinesi kabinler içerisinde doğal bir süreçte gerçekleşebileceği gibi kumlama makinesinin son zamanlarda geliştirilmesi ile el ile yapılması da mümkün olmaktadır. El makinelerinde kumlamadan daha çok yüzeyin pürüzlendirilmesi şeklinde olurken yapay kumlama olarak piyasada bilinmektedir. Görünüm açısından ve kullanımda bir fark bulunmayan bu iki kumlama tekniği de yer döşemelerinde ve duvar döşemelerinde kullanılmaktadır. Kumlama makinesinin gerçekleştirmiş olduğu işlem taşlar üzerinde uzun seneler bozulmadan kaldığı için binalarda ya da kalıcı eser niteliğindeki alanlarda kullanımı yaygındır.