Siyahtan beyaza kadar (siyah, kahverengi, gri, beyaz) hariç renklerde birden bir hayli katmana sahip bulunan taşın, al renkli şeritli türü sardoniks olarak bilinir. Oniks’in renkli formaları daha yaygın olmakla beraber siyah oniks daha az bulunur. Onyx çeşitleri renkleri itibari ile farklılıklara sahiptir. Tüm yarı değerli taşlar gibi kendine has özellikleriyle tarih boyunca bir hayli medeniyette kendine yer bulmuş bulunan oniks’in, “kutsal taş” olarak tarihi, antik döneme dayanır.
Antik yunan ve roma’da bi hayli ünlü bir taş olmuş, pek fazla hikaye ve efsaneye de konu olmuştur. bunlardan biri ise şöyledir; efsane yıllardır anlatılır; aşk tanrısı cupid, bir gün uyurken aşk tanrıçası venüs tırnaklarını okunun ucuyla keser. ardından, tırnakları çöle bırakır ve gider. Tırnaklar, belli bir süreden itibaren taş haline dönüşür ve venüs’ün mübarek vücudunun herhangi bir tarafı hiç bir zaman yok olmaz. Bazen kaynaklarda, oniks ve “tırnak” arasındaki ad akrabalığı, bu hikayeye dayandırılarak anlatılır.
Böyle değerli ve efsanevi bir taş olan oniks, kişilerde kendilerine güvenmeyi ve mutluluğu sağlar. Roma döneminden günümüze değin kıymetli taşlar arasında yer alan oniks, kadın erkek herkesin kullandığı ve fayda gördüğü taşlardandır. Ayrılık taşı, aşk taşı, bencillik taşı gibi isimler almış olsa da oniks gerçekte yarı değerli ve özellikle bileklik, küpe, tespih, halhal ve kolye yapımında kullanılan bir taştır.