Ham mermerin alındıktan sonra işlenmesi için atölyelere ihtiyaç duyulmaktadır. Atölyeler de yapılan işlemler arasında kesim işlemleri ilk olurken şekil verme ve taşlama gibi işlemlerde sıra ile yapılmaktadır.
Atölyelerde mermerlerin işlenmesinde ustalar el işçiliği gösterebildikler gibi bazı atölyelerde makinelerden yardım alınmaktadır. mermer atölyeleri ülkemizde her bölgede bulunurken bu atölyelerde ham mermer işlenerek kullanım için hazır bir görünüm kazanmaktadır. Mermer görünümü paralel çizlerden oluşurken aralık boyunun geniş olması nedeni ile küçük olan mekanları dahi büyük gösterebilmektedir. Bu nedenle duvar döşemeleri için gene bu mermerlerin kullanılması gerekmektedir. Mermer taşların işlenmesi ağır bir madde olması nedeni ile ciddi bir emek istemektedir. Atölyelerde işlem gören her mermer genel olarak hazır mutfak ve banyolarda başta olmak üzere farklı bölümlerde kullanılabilmektedir. Doğal taş çeşitleri arasında mermer kullanımı sadece dekoratif amaçlı olmamakta zemin için de kaliteli bir seçim olmaktadır.
Mermer doğaltaş çeşitleri arasında farklı kalitelerde ürünler bulunurken bu ürünlerin çıkartıldıkları yerler ve taşın derecelendirilmesi ile birlikte kesimi ve atölye işçiliği önem kazanmaktadır. Mermer taşlarının standart bir görünüm oluşturması için fabrikasyon atölyelerden çıkanlar daha uygun olurken özel kesimler ve modeller her zaman daha maliyetli olabilmektedir. Yer döşemesi ya da duvar döşemesi gibi kullanılan mermer çeşitleri ise kalite açısından orta derece olmakta ve mermerlerin görünümlerinde farklı desenler tercih edilebilmektedir.