Traverten
Geri Dön
Traverten

Kalsiyum biokarbonat içeren yer altı sularında yaşanan bir durum olan traverten özellikle mağara boşluklarında, kayalıklarda ve yer yüzündeki alanlarda açığa çıktıkları noktada yaşanan kimyasal tepkime sonucu kalsiyum karbonat çökelmesinin meydana getirdiği bir doğa olayıdır. Çoğunlukla sıcak su çıkan yerlerde görülür. Sıcak suyun kalsiyum karbonatlı olması bu duruma nedendir. Kireç çökelir ve basamaklar oluşur, beyaz renk olarak görebileceğiniz travertenlre en iyi örnek Denizlie Pamukkale'dir. Mermer ile bir arada kullanılabilen yapı malzemesi olarak değer gören travertenler Burdur, Mersin, Sivas gibi illerde de görülür. Moloz, blok ya da işlenen ebatlı cilalı gonlu travertenler hem ihraç ürünüdür hem de iç piyasada oldukça kullanılan bir maddedir.

Özellikle basınçlı yer altı sularını yeryüzüne çıktıklarında görünen bu durum, karbonatı sıcaklığının etkisi ile eriterek bünyesine katan suların yer yüzüne çıktıkları noktada açığa çıkan beyaz basamaklar şeklinde kendini gösterir. Zamanla genişler ve bulut izlenimi veren pofuduk basamaklara dönüşür.

Türkiye yer altı kaynakları açısından oldukça zengin bir ülkedir. Travertenler de doğal zenginliklerimizdendir. Travertenlerin hem turizm açısından hem de ihracat açısından yeri ve önemi vardır. Bu nedenle travertenlerin koruma altına alınması ve zarar görmemesi için kültür bakanlığı harekete geçmiştir.